Mentre es construeix la formatgeria, ja han arribat les cabretes que han de fer la llet per elaborar un formatge únic.
A la finca Urpina, gestionada per Ampans, a Sant Salvador de Guardiola, s’hi poden veure aquests dies els tràfecs i els treballs que en breu configuraran una nova realitat, una nova activitat econòmica. Just al davant de l’antiga masia, on viuen els propietaris de tota la vida, la família Vila, s’hi està construint aquests dies la base del que serà, en breu, una formatgeria.
Al costat, una antiga nau que abans era una granja de vaques s’ha reconvertit ara per acollir-hi un ramat de cabres. Allà hi trobem en Joan Puig, pastor de Castellgalí durant més de quinze anys per compte propi. Ara posa la seva experiència al servei d’aquest nou projecte d’Ampans.
Formatge del propi ramat
El ramat el formen ara 180 cabretes de la raça malaguenya, amb poc mesos de vida, que han arribat en dues tongades. Ens explica el Joan que les més comunes són les murcianes i les granadines. Però que ell ja ha treballat amb les malaguenyes i, a part de que aguanten millor el fred, del que es tracta és de poder tenir un producte diferent.
El producte diferent que es busca és un formatge de qualitat. Ampans va incorporar, a finals de l’any passat, l’empresa familiar Formatges de Muntanyola. Els propietaris, un matrimoni ara en edat de jubilar-se, han fet d’aquesta formatgeria d’Osona, artesanal, una de les més reconegudes per la qualitat dels seus formatges. Ampans segueix elaborant i comercialitzant els formatges d’aquesta marca, encara des d’Osona. Però ja va fent els passos per traslladar la producció a la finca Urpina.
Per una banda s’està construint la nova formatgeria, i per l’altra ja té cura de les cabres que, d’aquí a poc, faran la llet per fer els formatges.
Llet de proximitat
Quan el ramat estigui a ple rendiment, es calcula que donarà entre tres-cents i cinc-ents litres de llet al dia. Però per mantenir el nivell de producció actual, en calen dos mil, de litres de llet diaris. Les cabres pròpies en faran doncs només una petita part. La resta, llet de vaques i d’ovelles, vindrà de granges properes. Es busca que sigui un producte de proximitat.
Les cabres per ara no surten a pasturar, i s’alimenten de cibada, ofals i pinso. En part, produits també a la pròpia finca. Ens explica el pastor que més endavant sortiran a pasturar, per la finca, de prop de cent hectàrees.
No tenim les pastures de la Garrotxa, però el ramat, amb la pastura, pot aportar diversos valors afegits. Primer, l’ambiental, ajudant a la conservació del bosc, reduint la càrrega de combustible. Segon, pel que fa al formatge que se’n farà, com que la zona és àrida, amb presència d’aromàtiques com el romaní, farà que la llet que se’n tregui sigui diferent. El formatge que se n’elabori serà un producte únic.
Integració
Ampans és una fundació que treballa per la integració social i laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual. Amb aquest nou projecte, aposta per les activitats agrosocials com una via d’inserció laboral de les persones amb necessitats de suport especial pel tipus de tasques i processos que es realitzen en aquest sector i on es requereixen rutines molt establertes i feines molt manuals.
La formatgeria permetrà donar feina a una desena de persones usuàries de l’entitat, que s’afegiran als treballadors que actualment treballen a Formatges de Muntanyola.
Es calcula que la formatgeria de l’Urpina entrarà en funcionament abans no acabi aquest any. Els formatges que en surtin es comercialitzaran amb la marca Formatges Muntanyola.
Urpina, fins ara, era coneguda pels seus vins, però el que és més important, a banda de les activitats econòmiques, és que Ampans ha construit una llar per a persones amb discapacitat intel·lectual al costat d’una vinya: la Llar – residència Urpina, a Sant Salvador de Guardiola. Un projecte harmoniós amb la natura que dóna oportunitats d’inserció laboral i de reconeixement social.
Els usuaris subscrits poden deixar comentaris.
Vols subscriure't a Proper?