Una de les característiques de l’agricultura biodinàmica és que els animals hi juguen un paper important. Pensem de seguida en gallines, ovelles, vaques i cavalls. Aquests animals, amb les seves femtes, proporcionen la matèria primera per excel·lència pels adobs que han de regenerar la vida dels camps.
El cultiu de la vinya és un dels que, a casa nostra, està abraçant amb més fervor aquestes tècniques biodinàmiques. Fins al punt que aquest és el tema central d’un dels episodis del programa Glops, que l’estranya parella Xuriguera i Faixedas condueixen per a TV3.
Ratpenats
Gallines, ovelles, vaques i cavalls, sí. Però… ratpenats? Sens dubte que crida l’atenció veure que a les finques de Cava Recaredo hi ha unes petites casetes de fusta. En cadascuna d’aquestes casetes hi poden viure entre dos-centes i dos-cents ciquanta ratpenats. Quina feina fan? Menjar insectes, bàsicament. Fins a mil dos-cents per hora, que se’n pot cruspir un sol ratpenat. Interessa especialment que passi via d’una determinada papallona que pon els ous sobre el raïm i fa que es pudreixi.
El control de les plagues d’insectes és un dels principals maldecaps de tot bon agricultor. És sabut que aquesta és una tasca que el mal anomenat progrés ha deixat en mans de productes químics. Que s’han demostrat nocius per les persones i pel medi.
Controlar els insectes amb els seus depredadors naturals, com és el cas del ratpenats, és una bona manera de preservar l’equilibri dels ecosistemes. També d’afavorir la vida d’altres insectes i altres espècies animals, com llangardaixos, serps…
La riquesa al subsòl
Per veure la diversitat d’animals que ajuden el viticultor, en Xuriguera visita també les vinyes del Celler Gramona. Allà el reben unes gallines que, picotejant, van removent la terra mentre buscant l’esmorzar. També, encara que no ho sembli, protegeixen els ceps d’algun paràsit.
A cal Gramona, a més de gallines, hi troben oques, cavalls, ases, ovelles i vaques. A Jaume Gramona li agrada ensenyar-los, per explicar d’on obtenen els adobs. Abans hem parlat dels químics com a pesticides. És prou coneguda també la preponderància dels químics en els fertilitzants convencionals.
Retornar als origens, Retornar a la matèria orgànica com a base pels adobs és sense dubte un altre de les caracterísques de les agricultures ecològiques i biodinàmiques. Entre d’altres virtuds, s’afavoreix així la vida en el subsòl, amb infinitat d’insectes i microorganismes. Que a més d’alimentar els conreus, oxigenen la terra i faciliten que les arrels arribin més avall.
Ovelles i herbes
Ovelles i vaques juguen un paper important també a l’hora de mantenir a ratlla el que se’n diu “les males herbes”. Però que de dolentes, quan se les coneix, ja es veu que no en tenen res. Males o bones, però, s’han de mantenir a ratlla. I en això les ovelles, pasturant, fan una bona feina.
El que cal és que, a més de les herbes, no es mengin també els pàmpols dels ceps. De normal, ho farien, de menjar-se-les. Però se les pot ensenyar que no ha facin. L’aprenentatge passa per deixar que les ovelles mengin pàmpols un dia, però després se’ls hi dóna un producte que fa que tinguin una indigestió, de manera que se’ls passen les ganes de tornar-ne a menjar. Del tràngol que passen se’n recorden entre sis i vuit mesos, passats els quals caldrà repetir el tractament.
Cavalls millor que tractors
Per acabar aquest viatge d’en Xuriguera a l’apassionant món dels animals a les vinyes, torna a les vinyes de Cava Recaredo per parlar amb l’hereu, Ton Mata, el nét del fundador d’aquest celler, que li explica perquè tornen a fer servir cavalls per llaurar.
Reconeix, en Ton Mata, que tenen quatre tractors, també per fer aquesta feina. Però que de forma experimental, per un projecte de recerca, també estan provant aquest mètode ancestral.
Els avantatges? Amb el cavall s’evitar la compactació del terreny, i es pot ser més precís, perquè la persona que porta l’arada té temps per veure per on pot passar i afinar més en segons quines feines.
En resum, una aportació interessant la que fa el programa Glops amb aquest episodi. Ens mostra una de les facetes de l’agricultura biodinàmica, com és l’ús dels animals. I ho fa de la mà de dos cellers que fan dels millors caves, reconeguts internacionalment per la seva qualitat.
Els usuaris subscrits poden deixar comentaris.
Vols subscriure't a Proper?