L’italià Carlo Petrini ha estat per Barcelona, Va poder passejar tranquil·lament pel Mercat de la Terra que organitza la filial barcelonina del moviment SlowFood, que Petrini va fundar a finals dels vuitanta.
Aquí us oferim una traducció lliure de l’article que, amb el títol de Barcelona, Petrini va publicar poc després, al diari la Reppublica.
És una d’aquelles ciutats en constant moviment i canvi. Cada visita és una sorpresa i mai et canses de descobrir i explorar. Si aquesta afirmació és certa, en general, és encara més evident quan parlem dels aliments i el menjar. La capital de Catalunya és de fet una estimulació contínua del paladar i la curiositat. A una oferta ja substancial, fa poc hem vist com s’hi afegia el que portàvem temps trobant a faltar, el Mercat de la Terra.
És una cita que es repeteix ara cada segon dissabte de mes, però que a partir de 2016 es convertirà en setmanal. Reuneix al voltant de 35 productors de tota la regió.
Tradició
Un espectacle per als visitants, però també un fort missatge polític. Els productors a petita escala es tornen a fer veure a la ciutat. Per nodrir la metròpolis res millor que les mateixes persones que, lluny del trànsit urbà, encara practiquen, amb convicció, l’agricultura i l’artesania de qualitat, respectant la tradició, el territori i la seva història.
En aquest nounat Mercat de la Terra a Barcelona s’hi poden trobar els últims artesans que fan la Llonganissa de Vic, un embotit típic que ara gairebé només es produeix industrialment, al costat dels productors del parc agrari del Prat o productors de formatge de cabra del Pirineu de Lleida.
Tot en un entorn preciós, la plaça de les Tres Xemeneies, remodelat recentment i a dues passes del monument a Colom.
El tema de com alimentar les ciutats s’anirà endurint en els pròxims anys.
I no hi ha dubte que les experiències d’aquest tipus tenen un paper central en la reconciliació i en ajudar a posar en contacte directe productors i ciutadans. En un context no només agradable sinó també de gran utilitat per a l’economia de la ciutat. Per no parlar de que, per als nens, sempre hi ha una zona d’animació, amb jocs reciclats, molt divertits fins i tot pels adults.
Per dinar, el Sergi de Meià
Per a aquells que visiten el Mercat a l’hora de dinar, però volen una solució més còmoda que les degustacions que s’ofereixen al Mercat, no gaire lluny hi ha el restaurant Sergi de Meià, que porta el nom del xef que el dirigeix amb la seva mare.
Anar a cal Sergi implica fer una immersió completa en la cuina tradicional catalana
Tastant plats com la perdiu o conill de muntanya, preparats amb molta cura i sense descuidar cap detall. L’atenció a la matèria primera és maniàtica. Una parada en aquest petit però ben cuidat restaurant és la continuació natural de la visita del Mercat.
Foto: Carlo Petrini a punt de tastar una llonganissa.
SlowFood Barcelona.
Els usuaris subscrits poden deixar comentaris.
Vols subscriure't a Proper?