El codony és el fruit d’un arbre molt bonic i més aviat de talla petita, el codonyer (Cydonia oblonga). Els codonys són de color groc-daurat quan estan madurs i la seva polpa és dura, astringent i agre, i també molt aromàtica.
De genollons genollons, collia collia, de genollons genollons, collia ….
CODONYS!
No és usual menjar-lo cru i en aquest escrit em proposo recordar algunes de les formes més fàcils de cuinar-los i més saboroses de menjar-los. La utilització dels codonys en la nostra cuina i en tota la cuina mediterrània és molt tradicional. Aquest fruit ja era conegut pels grecs i pels romans que a més a més l’oferien en els casaments i especialment a la núvia, com a símbol de fertilitat i també perquè el seu primer petó tingués molt bon gust.
Codony, fruita d’hivern
El codony es considera una fruita d’hivern, perquè malgrat que l’època millor per collir-los és la tardor, podem disposar-ne fins ben entrat el mes de gener. Els codonys, un cop collits, poden conservar-se durant 2 o 3 mesos, o bé a la nevera o bé en un lloc fresc i sec.
Quan anem a comprar-los haurem de triar els que tinguin la pell de color groc-daurat. Els que tenen la pell verda i coberta de borrissol encara no són prou madurs. Pel seu aroma tan delicat, abans era costum guardar aquesta fruita dins les calaixeres, entremig dels llençols.
Propietats nutritives del codony
El codony, nutritivament parlant, es caracteritza principalment pel seu contingut en potassi (200 mg per 100 g de porció comestible) i el seu contingut en fibres i tanins. Això fa que els codonys tinguin importants efectes astringents sobre l’organisme. Per les seves propietats nutricionals, podem dir que els codonys actuen com un tònic de les mucoses intestinals i ens ajuden a calmar els trastorns gàstrics.
El codony a la cuina
Amanida de codonyat
El codony, a la cuina, actualment la manera més coneguda i típica de menjar-ne és en forma de confitura de codony, el codonyat. La confitura de codony combina molt bé amb els formatges. A continuació us explico una recepta que ens pot servir d’entrant o de primer plat:
L’amanida d’enciam de fulla de roure amb codony, formatge (jo proposo el Tou dels Til·lers), avellanes i poma.
Per fer aquesta amanida tallarem la poma a dauets i la courem al microones duran 2-3 minuts amb una mica de sal i oli. Posarem una làmina de codony sobre una torradeta i a sobre una llesqueta de formatge. Podem posar tantes torradetes com vulguem.
Per servir l’amanida posem l’enciam, les torradetes un xic gratinades, els dauets de poma i les avellanes trinxadetes per sobre. La podem amanir amb una vinagreta d’avellanes.
Segons plats
El codony fresc, però també podem utilitzar-lo per a menjar com a guarnició. D’un bon rostit de Nadal, pollastre al forn, conill, rostit de vedella o de porc, espatlla de xai al forn o qualsevol altre tipus de vianda. O també d’un peix al forn o a la planxa.
Per fer-ho, primer pelarem els codonys i els tallarem a quarts. Els traurem les llavors i els posarem a bullir durant 15 minuts dins una olla convencional o durant 5 minuts al vapor dins una olla a pressió.
A partir d’aquí els podem posar directament a la cassola del rostit per a fer un últim xup-xup. O els podem posar al forn o a la graella uns minuts amb un rajolí d’oli i herbes de Provença, perquè es torrin una mica. O fins i tot els podem passar per la paella amb una mica d’oli i un rajolinet de mel.
Allioli de codony
Ah! I per la carn a la brasa i les patates al caliu, no ens podem d’oblidar de l’allioli de codony.
Doncs bé, tenim un entrant amb codony, uns segons plats acompanyats de codony fresc i encara podem fer unes postres amb codony, de fet estem parlant d’una fruita.
Per exemple podem fer una Tarta Tatin amb codonys.
Però la recepta que us proposo avui és un Crumble.
Crumble de codonys i pomes
Ingredients per 6 persones:
- 500 g de codonys
- 500 g de pomes
- 60 g de mantega
- 180 g de farina
- 60 g de sucre
Elaboració:
- Pelar els codonys. Tallar-los a quarts i fer-los coure durant 15 minuts dins un cassó amb aigua bullint. Escórrer i tallar a dauets.
- Escalfar una mica de mantega dins una paella. Afegir els dauets de codony i 20 g de sucre. Remenar i deixar fondre tot suaument.
- Tallar la poma a dauets. Afegir-la a la paella amb els codonys. Remenar i deixar coure tot junt uns minuts.
- Posar els dauets de codony i de les pomes dins una safata per anar al forn.
- Dins un bol, barrejar amb les mans la farina, la mantega a trossets i el sucre restant. Ha de quedar una barreja grossera.
- Posar aquesta barreja sobre la fruita. Coure al forn calent (no al gratinador) durant uns 20 minuts.
No cal “ser aspres com els codonys” però sí que aquest hivern i per fer caliu de llar, podem posar una taula ben guarnida amb pomes, peres, magranes, fruits secs i codonys. Com ho veieu?
Els usuaris subscrits poden deixar comentaris.
Vols subscriure't a Proper?