La cuina del vi al Celler de l’Àspic
“La gent què vol? Estic al Priorat, vull el menjar d’aquí. Però a més és la cuina del vi. Aquesta cuina més saborosa, més consistent, és la que va millor amb el vi. Hi ha altres tipus de cuina, més modernes, o mestissatges, que no van bé amb el vi. En canvi, tu agafes un fricandó, per exemple, i veus que s’hi presta.”
“El vi ha d’acompanyar el menjar, i què millor que vins del territori amb menjar del territori”. Inevitablement, sent on som hem d’acabar parlant de vins. Dels millors vins del món. O de les persones que fan aquests vins.
Toni Bru, ara més com a sommelier que com a xef, coneix bé el que té entre mans, i això va fer que el Celler de ca l’Àspic tingui el premi Cartavi per la seva àmplia i acurada selecció de vins de la terra.
“Al Priorat avui en dia hi ha cent cellers, i vuitanta al Montsant. Entre tots aquests cent-vuitanta cellers se fa lo mateix vi que fa la Cooperativa de Batea. Una sola cooperativa fa tant vi com tota la comarca sencera. Què vol dir? Que hi ha un munt de cellers petits. Tenim els grans, com pot haver Freixenet, com pot haver Codorniu, com pot haver Torres, grans cellers del Penedès, i tenim gent que són petits pagesos que han dit «jo també faré vi». Hi ha un desequilibri. Gent que tenen unes estructures, que fa molts anys que fan vi, que poden tenir tècnics que en saben molt, i pagesos que tenen molta il·lusió, però que han de donar la confiança del seu gran producte a un tècnic”.
Riquesa, equilibri
Toni Bru també defensa la diversitat, dins el Priorat. “Tot i ser tan petit, no es pot comparar un vi de Poboleda amb un vi de Gratallops. O un de Falset amb un vi de la Vilella Alta. És incomparable, és la riquesa”.
“Dins el Montsant, hi ha gent que ho està fent molt bé. Crec que no estan tan encotillats com al Priorat. Són nous, són gent amb ganes. No hi han vingut tant les grans empreses. Això vol dir que hi ha riquesa i hi ha equilibri.”
“Cada vegada se valora més lo territori? Jo tinc una gran experiència aquí. La gent quan ve aquí vol beure vi del Priorat. Però tinc un 80% de clientela estrangera. El divendres tenia un grup de Finlàndia, al dematí, i a la nit vaig tindre un grup de Suècia, el dissabte vaig tindre un grup del Canadà, el dilluns tenia un grup de Suïssa”.
Com en tants d’altres casos, sembla que en Toni Bru i el seu Celler de l’Àspic estan més ben valorats pels de fora que pels d’aquí. Esperem que no sigui per gaire temps.
Els usuaris subscrits poden deixar comentaris.
Vols subscriure't a Proper?