Coneixem el projecte Espigoladors: iniciativa social que ofereix una solució al malbaratament alimentari, recollint fruita i verdura que es descarta. Per motius estètics, d’excès de producció o perquè la fruita està madura i el consumidor no la vol comprar.
Una part dels aliments recollits es distribueix a menjadors socials, oferint aliments sans i frescos a persones amb risc d’exclusió social. L’altra part es transforma per a crear melmelades, cremes i salses que es venen sota la marca Im-perfect, de qualitat, social i responsable.
En tot el procés participen col·lectius que es troben en risc d’exclusió social fomentant la dignitat, l’autoestima i la igualtat d’oportunitats. Ens apropem al projecte Espigoladors per a conèixer aquest exemple de transformació social.
Tradició familiar
“Les meves àvies ja em deien de petita que el menjar no es llença”
Qui ho diu és l’emprenedora Mireia Barba i Cuscó, que lidera el projecte social Espigoladors. Van ser elles, les àvies, -que ara tenen 99 i 93 anys- les primeres en parlar-li de les conseqüències del malbaratament dels aliments. Després va venir la mare, amb la seva cuina casolana i mediterrània, aprofitant les minves, tot fent melmelades. I també recorda l’exemple de l’avi, que tenia un hort a casa d’on collien les fruites i verdures pel consum familiar.
I ara que la Mireia és mare de tres fills, segueix amb la mateixa consciència familiar: “si voleu, fem racions petites però el plat ha d’acabar ben net”. A la seva filla no li agraden els iogurts, i li diu: “si no el vols, no l’obris, però si l’obres has de fer l’esforç i menjar-te’l tot”.
Un dia, la mestra de la seva filla li va explicar que als nens de la classe els donava l’opció d’escollir entre mig entrepà i un de sencer, perquè molts no se l’acabaven i anaven a parar a les escombraries. La intenció era conscienciar els petits del malbaratament alimentari, quan hi ha nens que només fan un àpat al dia.
A partir d’aquí la Mireia va començar a visitar menjadors socials i va conèixer alguns casos, com el d’una mare de dos nens que espigolava als contenidors i que va poder comprovar com un botiguer llençava fruita i verdura en bon estat per raons estètiques. “En aquest moment començo a pensar en la idea de crear una associació per a lluitar contra el malbaratament”, diu la Mireia.
Foto:Espigoladors

Espigoladors és un projecte social per a dir que el menjar no es llença
Gestant la idea d’Espigoladors
La Mireia, educadora social i economista, comença a fer equip per a crear i dissenyar un model de negoci que impacti i connecti amb la realitat del malbaratament alimentari. Mentrestant, juntament amb altres organitzacions, creen la plataforma Aprofitem els aliments, que redacta un manifest i organitza diverses accions com El Gran Dinar i trobades nacionals i internacionals amb col·lectius que treballen dins el mateix àmbit…
Se n’adonen que a Catalunya i Espanya fins ara es lluitava pel reaprofitament però era més una tasca de sensibilització. Al sector primari es malgasta molt: “S’ha de tenir en compte el sector primari i la transformació d’aliments, a part del sector rural també”. De fet ja hi ha grans superfícies que treballen amb un programa de minves: “Ells inverteixen però les entitats s’han de professionalitzar”.
El projecte comença a dissenyar un model de negoci per impactar i connectar amb la realitat actual, tenint en compte l’acció directa: l’espigolament dels camps i la transformació del producte. “Això no s’havia fet mai”, diu la Mireia. Espigoladors és seleccionat en el programa d’emprenedoria social de la Caixa i comença a treballar una prova pilot.
En una primera fase recullen les fruites i verdures en diferents punts per veure la resposta dels productors i busquen les entitats que poden canalitzar les donacions (veuen que han d’intentar treballar amb entitats grans perquè sigui sostenible). Després es centren en la transformació dels aliments i preparen els prototips del producte. La tercera fase treballa la comercialització i incorporació dels col·lectius que intervindran en el procés. “Sempre s’han de testejar les idees, sinó és vendre fum”, diu l’emprenedora.
Espigoladors és un projecte d’empresa social que lluita contra el malbaratament d’aliments empoderant a col·lectius en risc d’exclusió social
El projecte
Espigoladors comença a gestar-se l’any 2013, durant el 2014 es treballa en el pilot però no comença a funcionar fins a principis d’aquest 2015. Cada cop amplien més la xarxa de productors i empreses que volen formar part de la solució. Han recollit uns 100 mil quilos de producte canalitzant-lo en un 85% en entitats socials, i la resta en la marca de sostenibilitat Im-perfect.
Actualment actuen sobretot al Baix LLobregat i al Maresme, en aquests casos volen que el producte es quedi preferentment en els menjadors i entitats socials de la zona. Són un equip fix de 6 persones, a més dels espigoladors, que actuen de forma voluntària (una xarxa d’unes 60 persones que poden ser puntuals o no).
Es creen xarxes locals d’espigoladors: després de la feina al camp s’emporten una part del producte. “És un treball voluntari que produeix un impacte molt positiu”. Busquen noves propostes com la idea d’obrir xarxes de barris i que els espigoladors vagin fent ruta per les fruiteries i verduleries.
Melmelades Im-perfect
Actualment treballen per aconseguir un obrador central que produeixi el producte Im-perfect.A banda de les melmelades, cremes i salses, els permetrà oferir patés, conserves i sucs. De cara al Nadal volen llançar un pack de tres productes, amb envoltori reutilitzable.
“Intentem crear un producte que prové del reaprofitament i que és d’alta qualitat. Cent per cent filosofia d’aprofitament amb residu zero i ecodisseny amb el pack (perquè també es pugui reutilitzar)”.
La Mireia Barba reflexiona sobre els problemes actuals: “Jo sempre he fet una compra conscient, cuinem molt a casa. El problema és l’accessibilitat del producte: el que volem i necessitem és que siguin fàcils de trobar”. Actualment Espigoladors treballa amb cinc empreses socials aliades per a promoure els productes conjuntament: l’Olivera, Sambucus, Delícies del Berguedà, Galetes el Rosal (Associació Alba) i Casa Dalmases, que han creat una identitat que es diu Vogadors.
Què podem fer per ajudar?
Podem anar a espigolar voluntàriament amb amics, família, a banda de comprar conscientment, ordenar la nevera, preparar bé els menús…
Actualment el projecte Espigoladors treballa amb les escoles creant un concurs d’idees.
“Ens hem de plantejar perquè els nens llencen menjar i perquè no els agraden molt aliments. Què hem de fer? Ells mateixos faran propostes per reaprofitar el menjar i aconseguir un món més just i ètic”.
De fet, la Mireia Barba ens explica que aquest projecte ja ha tingut un impacte molt directe en ella i els seus fills. “La meva filla gran està fent un treball a l’escola sobre les carbasses imperfectes”. Va investigar molt i a l’escola van fer una dinàmica de treball a la classe. “El canvi real és el que podem fer amb els nens: quan coneixen tot el procés i l’entenen”.
Foto capçalera: Natalia Lázaro Prevost
Els usuaris subscrits poden deixar comentaris.
Vols subscriure't a Proper?