Juntament amb la vinya i l’olivera, la figuera és un dels pilars de la civilització mediterrània. El seu fruit, les figues. Coneguem les seves propietats i un parell de receptes per gaudir-ne a la cuina: amanida de figues i figues amb Porto.
Ja des del començament dels segles, compta la llegenda, que Adam i Eva es van vestir amb les fulles d’una figuera.
Existeixen una gran varietat de figues, les de pell verda, violeta, negre, vermella… Però totes elles es caracteritzen per ser fràgils i delicades.
Si les comprem al mercat, les hem de triar que siguin fermes i perfumades. Sobretot, les hauríem de consumir com a màxim en 3 o 4 dies, per tal de guardar totes les seves propietats nutricionals i organolèptiques. A més, un costum força arrelat encara, és que el qui té una figuera, comparteix les figues i comparteix el moment de collir-les, amb amics, familiars i veïns.
La figa és sobretot rica en aigua i sucres, fibra, vitamina B, potassi, magnesi i calci. És de fàcil digestió i té un efecte laxant. Així, és una fruita molt indicada en persones amb el colesterol elevat o amb problemes de restrenyiment.
Dues receptes amb figues
La figa es pot assaborir de diferents maneres. La millor segurament, serà acabada de collir i a l’ombra de la figuera. Però també les podem menjar assecades o en confitura, com a part d’una amanida, d’unes postres elaborades. També com a guarnició de carn o de peix.
Amanida de figues amb formatge de cabra i pernil
Amb una bona amanida de figa ens podem anar acomiadant de l’estiu i donar la benvinguda a la tardor. Tenim un bon grapat d’opcions: amanida de figues amb foie, amb formatge, amb pernil…
Ingredients
- 500 g de figues
- 200 g de formatge de cabra fresc
- 150 g de pernil tallat fi
- 1 grapat de fulles d’espinacs tendres
- 1 grapadet d’ametlles o avellanes torrades i trinxades
- fulles d’alfàbrega
- 3 cullerades soperes d’oli d’oliva
- 1 cullerada sopera de mel
- 1 cullerada sopera de vinagre
- sal i pebre
Elaboració
Per començar, escalfar 2 c/s d’oli en una paella. Afegir les figues tallades per la meitat, el vinagre, la mel, sal i pebre. Remenar suaument durant 2 minuts i reservar.
Muntar l’amanida amb les fulles d’espinacs tendres, les figues, el formatge esmicolat i el pernil tallat fi.
Finalment, afegir l’alfàbrega picada, les ametlles o avellanes trinxades, oli, sal i pebre al gust.
Guarnició per un peix a la planxa: figues amb Porto
Ingredients
- 30 g de mantega
- 8 figues
- 1/2 vaset de Porto
- 1/2 iogurt
Elaboració
Primer, escalfar la mantega dins una paella.
Afegir la fruita sense pelar, netes i tallades a quarts. Remenar durant 2 minuts.
Seguidament, afegir el Porto i deixar reduir durant 8 minuts aproximadament. Salpebrar.
Finalment, afegir el iogurt, remenar i deixar coure uns 3 minuts.
Les figues per ser ben bones han de tenir tres senyals: maduretes, pansidetes i picades pels pardals.
Els usuaris subscrits poden deixar comentaris.
Vols subscriure't a Proper?