A Bigues i Riells, una fira dedicada al producte de proximitat, una cita consolidada per reivindicar i recuperar la varietat autòctona d’olivera del Vallès, la Vera.
Hem anat a fer fer un tomb per la fira de l’Oli Vera, a Bigues i Riells. Confesso que, tot i ser del Vallès, desconeixia totalment l’existència d’aquesta varietat. Possiblement perquè a la meva zona, en un racó del Vallès Occidental, ja no hi queden oliveres. Així que vàrem poder conèixer, tastar i comprar aquest oli originari de la nostra comarca.
Encara que també es pot trobar de forma testimonial en altres indrets, l’olivera de la varietat Vera va ser predominant a les comarques del Vallès, Occidental i Oriental. També s’estén pel Bages, l’Anoia i el Baix Llobregat. Depenent de la zona, també es coneix amb els noms de Grossal o Tinenta. Ha estat habitualment un conreu secundari a les nostres comarques. Per aquest motiu es troba en plantacions irregulars i amb arbres de molta edat.

Tastos d’Oli
Oli de raig
Es tracta d’una varietat força productiva, però també alternant, de maduració tardana i amb bona capacitat d’adaptació a condicions adverses. L’oli que se’n produeix és d’un verd intens, lleugerament afruitat, amarg i picant intens, amb aromes secundàries de fulla i menta. Al Vallès no hi ha gaire costum de filtrar l’oli, el que s’anomena “oli del raig” i que va deixant un solatge al cul de l’envàs.
És justament acabat de fer quan presenta les seves millors característiques organolèptiques. Unes característiques que es van perdent amb el pas del temps, sense deixar de ser un oli excel·lent.
Enguany, el 2016, s’ha celebrat la quarta edició d’aquesta petita fira.Ja s’ha convertit en una cita consolidada pel que fa a la seva tasca de reivindicació i recuperació de la varietat Vera.
La fira ens ofereix la possibilitat de conèixer i tastar aquest oli i xerrar amb els seus productors. Un d’ells, de Can Nualart, ens explica que cada any n’exhaureixen la producció. Bon senyal! Naturalment, no hem deixat de comprar-ne unes ampolles per endur-nos a casa.
Durant tot el matí s’ha pogut fer una visita al trull de Can Sapera, participar en un tast d’olis o gaudir d’un taller de cuina, entre altres activitats.
La fira l’organitza l’Ajuntament de Bigues i Riells amb la col·laboració del Consell Comarcal del Vallès Oriental i Slow Food Vallès Oriental. Compta amb el suport de la Xarxa Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona.

Visita al trull de Can Sapera
Article i foto de portada publicat originalment a Jordi Canals – jordi1915.
Els usuaris subscrits poden deixar comentaris.
Vols subscriure't a Proper?