Imperfectus: salvant la fruita i verdura que no arriba al mercat
Imperfectus salva fruita i verdura que normalment seria descartada.
Estan contents: fa poc van arribar als 130.000 quilos de fruita i verdura salvada.
Fruita i verdura que es perd per problemes d'estètica: un gran impacte econòmic, ecològic i social. Imperfectus neix per canviar aquesta situació.
Imperfectus salva fruita i verdura que normalment seria descartada.
Estan contents: fa poc van arribar als 130.000 quilos de fruita i verdura salvada.
Oriol Aldomà, un dels promotors del projecte Imperfectus, ha passat pel programa “24 Horas”, de RNE. Ha explicat el naixement d’aquest projecte, que vol evitar que es llenci molta fruita i verdura que els distribuidors comercials rebutgen, pel seu aspecte.
Oriol explica com va sortir la idea d’imperfectus: “Cada vegada que anava a la central de Marc, em menjava una de les seves pomes Fuji, des les que normalment tenia descartades per la seva estètica, i les anava a enviar per fer suc. Cada vegada que les provava, em flipava el sabor que tenien, un sabor molt fort, No entenia que simplement per la seva mida no pugués ser venuda.”
Marc cada any es queixava, que tenia alguna tara en part de la seva producció. Li suposava una pèrdua molt gran no poder-la vendre, simplement per la seva estètica. El color, la mida.
“Vam investigar una mica, –continua l’Oriol– per veure si només passava amb la poma, o també amb altres fruites. Vam veure que, efectivament, també es donava el mateix en el cas dels préssecs, albercocs, i també en verdures com el bròquil, les cebes… En tot hi ha una part estètica, i si no es compleixen els requisits, es descarten. Per nosaltres es tracta de problemes irrellevants, que tenen un gran impacte econòmic, ecològic i social. Imperfectus neix, una mica, per canviar aquesta situació”.
Explica l’Oriol que “el client, darrerament, ja està prou conscienciat, ja sap que al cap no tot surt sempre igual, que el que és natural és la diversitat. Cada cop està més convençut que no és normal que tot surti igual, del mateix color, de la mateixa mida… Ens va costar més de convèncer el productor, que ens deia “No, nois, no, això no li agradarà, al client, feu-me cas, agafeu això que és més gran, que és més bonic, no patiu…” És clar, nosaltres li deixàvem clar que el que ens preocupa a nosaltres és el sabor, si és sabor és bo, i és directe del camp, ja ens va bé. No descartarem res per l’estètica. Mica a mica es va entenent més el projecte, i la gent va donant suport a la iniciativa.”
“Estem molt orgullosos, perquè fa poc vam arribar als 130.000 quilos de fruita i verdura salvada. Actualment estem. a la setmana, en uns 4.500 quilos, i ja estem molt contents.”
“Un primer repte que vam tenir a Imperfectus, al començament, va ser quan un productor ens va demanar que l’ajudéssim amb els seus deu mil porros, que no podia vendre perquè uns eren més amples, els altres eren més estrets. Això era un repte, per nosaltres. Vé i ens diu “tinc deu mil porros”, just quan acabem de començar. Al final, com que el projecte va tenir una bona acollida, vam poder salvar aquests deu mil porros,”
Podeu escoltar l’entrevista completa:
Potser us pot interessar conèixer el cas d’Espigoladors.
Articles
relacionats
Els usuaris subscrits poden deixar comentaris.
Vols subscriure't a Proper?