QUADERN DE VIATGE de Jordi Armadans (d’un pacifista).
Què aprens de la teva feina? Potser posar-te a la pell de l’altre? És així com hauríem de resoldre els conflictes a tots nivells?
Jordi Armadans: Jo crec que l’empatia, dit tècnicament, o posar-se a la pell de l’altre és una mirada i una actitud imprescindible per viure en convivència i en comunitat, això d’entrada, però parlant dels problemes socials i dels conflictes polítics, penso que és cabdal. En un món més endreçat hauria de ser obvi, per què no es practica més l’empatia?
Crec que és del tot necessària en la nostra societat.
La meva feina m’ha ajudat a posar-me a la pell de l’altre però també tinc molt clar que és una actitud, és a dir, una persona que treballi del que sigui si té aquesta predisposició, ho aplicarà igualment. Quan parlo amb gent implicada en conflictes veig les visions diferents que poden arribar a tenir de cada situació. I he après que si una persona et diu això, una altra et diu allò i una de més enllà et diu allò altre, d’entrada has d’escoltar-les a totes. Això no vol dir que totes tres persones tinguin raó però si parlen des de l’honestedat, estan explicant sentiments i visions que, com a mínim, els has de tenir presents. I en qualsevol conflicte mai hi ha una visió o punt de vista únic. Segurament tots aprendríem molt si això ho tinguéssim més en compte.
Però no ho tenim mai, o gairebé mai, present…
No, salta a la vista (i riu).
Hauria de ser obvi però no ho és, i sembla que el món el mogui l’individualisme, el no escoltar als altres: és l’ego i el “tot ho vull per a mi”. Com resolem aquest conflicte? Com podem fer el gir?
Jordi Armadans: Podem fer coses per canviar tot això i que impliquen canviar l’economia, canviar el sistema polític i participar col·lectivament. Fer coses amb els altres per canviar estructures polítiques és molt difícil.
Però podem començar per l’empatia. Qualsevol persona pot practicar-la en el seu dia a dia. No depèn de res més, encara que no tingui internet, que el món sigui un desastre, que la política funcioni fatal… sempre es pot posar en pràctica. En una escola, en una feina, en una família, amb uns amics… I sempre pots tenir la temptació de ser absolutament despectiu cap a les necessitats de l’altre o fer al revés, mirar d’entendre-les des del seu punt de vista. Per tant, no cal res més, només esforçar-nos una mica més.
Valors dominants
No es pot dir que tots els valors dominants són “dolents”. Però, evidentment, els valors de cultura de la violència, de consum, de cultura insolidària hi són. Tot el que passa amb el tema dels refugiats es veu claríssim, no? Gent centrada i gent preparada —no gent que està a l’extrema dreta—, gent teòricament més o menys civilitzada diuen unes coses de vegades inconcebibles. És cert que hi ha una sèrie de valors dominants que evidentment no afavoreixen. Això demana treball personal i treball col·lectiu.
No podem restar passius davant de la insolidaritat. Davant d’una atonia generalitzada hem de lluitar pels valors que, teòricament en els països democràtics, són vigents.
Lluitar perquè siguin pràctics i no només teòrics. Si hi ha una Declaració Universal dels Drets Humans que molts estats signen, doncs ens la llegim i denunciem les coses que no s’estan fent bé. I no podem dir que la declaració que tenim és molt bonica, però la política la fem tan merdosa com sigui possible i ens importa un rave el sofriment de la resta del planeta.
Perquè això, a banda que és un patiment per a molta gent, genera problemes per a nosaltres l’endemà. Perquè si el món està fet una piltrafa nosaltres en pagarem les conseqüències també.
No és possible quedar-se al marge dels problemes que hi ha en aquest planeta.
Com es pot mantenir aquesta visió de denúncia i positivitat permanent?
Jordi Armadans: Hi ha molts elements per llençar la tovallola, elements per a desesperar-se… sí que em diuen que sóc positiu, potser sí… jo el que crec és que podem fer una llista de coses molt negatives que han pogut passar avui, aquesta setmana o aquest mes però també podem fer una llista -potser més petita- de coses molt positives i que en general no se’n parla tant. I ja només per equilibrar, penso que hem de posar l’accent en allò que és positiu. Per exemple, en el meu àmbit, quan aconseguim un acord en el desarmament podríem dir -ostres, no és exactament el que volíem… però coi, reconeguem que ha costat molt aconseguir això, ha representat un esforç titànic arribar fins aquí, per tant valorem positivament aquest acord aconseguit. Sempre som a temps a denunciar allò que no funciona, jo ho denuncio cada dia. Valorar les coses bones està bé per compensar el pessimisme i també per animar-nos.
Sempre ho dic, si militem en canviar les coses i sempre diem que tot és un desastre i mai canvia res, el missatge que projectem és el contrari. Ser positiu és ser just, i és necessari. I s’ha de ser fidel a la veritat: hi ha coses que funcionen bé i s’han de destacar.
Feu una lluita cada dia en pau, però!
Jordi Armadans: Sí, no deixem de lluitar contra les coses que no ens agraden, no ens deixem res ni ens oblidem de res, però dins el discurs rescatem el que funciona.

Sobre la positivitat: quan ajudes a algú, t’ajudes a tu. La felicitat arriba quan tu intentes que l’altre pateixi una mica menys, estaries d’acord? Seria aquest el motor que impulsa FundiPau per fer aquesta lluita en pau?
Jordi Armadans: Sí, i abans d’això hi hauria un altre element que aniria molt relacionat. La gent que diu: -jo em preocupo només per les meves coses, no m’importa el que passi fora, no és el meu problema… realment és possible ser feliç amb aquesta conjuntura? Anar-te’n de vacances a un país on veus condicions de pobresa extremes? És possible ser feliç i gaudir del viatge quan aquell sofriment no t’importa gens? A mi em sembla molt difícil creure que tapant-te els ulls a la realitat puguis realment abstreure’t del patiment que hi ha en aquest planeta. Cada dia te n’assabentes de coses que et fan encendre i et fan bullir, penso que és difícil pensar que es pot ser feliç desconnectant de tot, però a la vegada crec que quan una persona fa una cosa que creu que és positiva i necessària té una satisfacció.
Si tu veus que hi ha moltes coses que no funcionen i no fas res per evitar-ho al final, com que ets conscient que hi són, això t’ha de desequilibrar una mica. Si no t’afecta saber que hi ha centenars de milions de persones que viuen en extrema pobresa, o gent que es podreix per tortures en les presons, o dones que són violades o vexades sistemàticament… si dius -Això no va amb mi, t’equivoques! Home, clar que va amb tu perquè inevitablement això t’acaba arribant, per tant… convertir-se en agent mobilitzador penso que és gratificant.

Aquest ideari té a veure sobretot amb l’educació rebuda?
Jordi Armadans: En general ens costa molt canviar els nostres paràmetres vitals. Si un ha heretat un paràmetre vital insolidari i egoista, segurament d’entrada no farà gaires esforços per canviar aquesta comoditat. En tot cas, aquest món cada cop és més petit i la idea que “si no ens salvem tots, no se salva ningú” comença a ser bastant evident. Pel que hem d’entendre que hem de ser solidaris i ens hem de preocupar per la col·lectivitat.
Hi ha moltes persones que activen aquesta sensibilitat solidària per diferents raons. Per coneixences, per contactes. A partir d’aquí els hi creix un cuc que ja els hi és difícil de treure’s, oi? Ho hem pogut veure en molts moments.
Per exemple, la crisi de refugiats és un exemple de tot això. Els refugiats fa anys que existeixen, però hi ha moltes persones que han descobert el drama dels refugiats arran de la crisi a Europa de 2015-2016. Això és una gran porta perquè moltes persones s’activin i vegin que hi ha moltes situacions d’injustícia. Per això també és important que les entitats i els moviments socials pensem no només en els activistes convençuts, sinó també en la gent que no està en el nostre entorn.
Arribar a la gent que no està connectada
A FundiPau puc dir que això és un esforç fundacional clar. Això no vol dir que ho aconseguim sempre. Però sí que creiem que el més important és apropar-nos a la gent que de forma natural no vindrà a activitats o no comprarà llibres. Per exemple, la campanya contra les mines de la qual ara al setembre celebrem el 20è aniversari de la consecució del tractat, va ser un exemple d’això. Va ser una campanya que vam començar unes entitats molt esforçades. Hi havia la Lady Di donant suport, també altra gent de la faràndula. Van aconseguir que el missatge arribés a persones que estaven molt allunyades de les ONG’s.
I això és el que s’ha de fer: intentar arribar a la gent que no està connectada, que no està mobilitzada, que no està activada però que té sensibilitat humana i que, per tant, a partir d’unes certes reflexions i unes certes realitats poden activar-se.
En aquest món hi ha molta informació però tot està desconnectat. Tot són punts erràtics i si els connectem i els posem en un discurs comú llavors allò pren una altra dimensió.

Corresponsables
Penso que també hem de reivindicar la responsabilitat. El planeta no està com està, els conflictes armats que hi ha, la vulneració dels drets humans no hi són perquè sí. Hi són perquè el món és com és. Perquè l’hem fet com és i per tant d’alguna manera en som corresponsables.
No és només el fet de pensar que cal solidaritzar-nos amb els refugiats perquè ho estan passant molt malament, Sinó d’entendre que fugen d’un país en guerra al qual potser nosaltres els hi hem venut armes. Potser fugen d’un dictador el qual nosaltres li hem donat suport… És un resultat de la situació que nosaltres conscientment o inconscientment, directament o indirectament, hem ajudat a crear.
Per solidaritat i per egoisme pràctic
Jordi Armadans: Certament el món s’ha fet petit i hi ha dos o tres factors que han afavorit això. La crisi mediambiental és un element claríssim. És a dir, fa 100 anys podies, entre cometes, optar per contaminar, si és que tenies consciència de contaminació, i també et podies desentendre d’això.
Però ara no. Ara sabem que si exhaurim els aqüífers, tindrem problemes. Si contaminem, tindrem problemes… En el fons totes les incidències que fem en aquest planeta ens acaben retornant negativament en termes de salut pública, de medi ambient…
La globalització ha fet que tot estigui més interconnectat i sigui més immediat. Per tant, si a la Xina fan això o als Estats Units fan allò, probablement hi haurà un impacte, amb la qual cosa el que passi allà t’acabarà afectant. Per tant, una persona egoista intel·ligent avui dia ha de ser una mica solidària. O com a mínim, ha de contemplar el planeta i la humanitat completament.
Una torre d’Ivori a Europa
Aquest punt de vista egoista em serveix per quan em diuen: “tot el que dius està molt bé però hi ha gent molt egoista”. Però és que la gent egoista, si és racionalment egoista i intel·ligentment egoista, avui dia s’ha de preocupar pel que passa al seu entorn. Pensar que l’extrema dreta europea fa aquest discurs insolidari absolut amb els refugiats i els immigrants, pensar que és possible —a banda que sigui lletgíssim i fastigosament ètic— fer una torre d’Ivori a Europa en el qual el món es fot de gana…
Pensar que al món hi ha conflictes i vulneració dels drets humans i que no ens passarà res a nosaltres, és ridícul, no és que sigui egoista, és ridícul.
Llavors la mínima intel·ligència et demana: si hi ha un món que està fet una “piltrafa”, intenta’l arreglar perquè no t’esquitxi. Això seria la posició solidària-egoista una mica sensata. L’altra visió avui en dia ja no se sosté.

De fet som tan egoistes que comencem a parlar dels refugiats quan arriben a Europa.
Jordi Armadans: Sí i encara és més gros, amb el tema de Síria, nosaltres com a entitat (crec que som un indicador fiable) ho percebem molt. Fa dos anys que es parla de la crisi dels refugiats, tot i que ja fa sis anys i mig que Síria es troba en una situació terrorífica. En els primers quatre anys de conflicte mai ningú ens va demanar res sobre Síria, mai ningú. A vegades tenim una mirada tan curta que no arriba ni a la cantonada, com qui diu.
Hem d’espavilar una mica. Hi ha motius per engegar-ho tot a rodar però segurament les coses anirien a pitjor. Per tant, millor indignar-se i fer alguna cosa.
Recorda’ns tot el que ha passat des de fa més d’un any amb els refugiats.
Jordi Armadans: Europa va decidir ara fa un any un programa de reubicació d’assentament, és a dir, els refugiats que estan a Grècia s’havien de redistribuir als estats europeus. Això era reubicar 160.000 persones entre tots els estats europeus. Quan a Europa es fan discursos insolidaris amb els refugiats i es diu que no podem absorbir tot això s’obliden que entre els 10 primers països que acullen refugiats no n’hi ha cap d’europeu.
Algú a Europa es pensa que fem un gran esforç i sacrifici i això és una “pamplina” absoluta. Només Turquia acull 3 milions de refugiats, Jordània també moltíssims, el Líban és el país que, proporcionalment per la població, més refugiats acull.
(Aquest sí que és un país desbordat i malgrat tot els acullen i això que té moltes precarietats i dificultats).
Per tant el discurs que a Europa ens estan envaint, que no hi caben… això és absolutament ridícul.
Una dimissió de responsabilitat
Però el més fort és que 140.000 és una xifra petitíssima dels 20 milions de refugiats que hi ha al planeta, a banda dels desplaçats, que també són molts. Els estats europeus no han assumit això, no arriba ni al 10 per cent el que han acabat acollint. El cas espanyol és insultant perquè dels 17.000 compromesos amb la UE se n’han acollit 2.000. És una dimissió de responsabilitat absoluta i això és molt lamentable, i l’actitud governamental és patètica. Però cal recordar que els governs democràtics fan allò que la seva ciutadania vol, per tant si els ciutadans no hi estan d’acord és que no s’expressen prou bé o vol dir que en el fons a la gent ja li està bé.

Hi ha actualment 40 conflictes armats al món?
Jordi Armadans: Entre 40 i 50, en els darrers anys s’han quasi duplicat, el que vol dir que hi ha major conflictivitat armada i també per això els refugiats creixen. Hi ha més escenaris de guerra i de violència armada i per tant més gent que ha fugit d’aquests escenaris, lògicament. Estem en un món molt més convuls que fa 10 anys (també s’ha de dir que menys convuls que fa un segle) i és preocupant. Hi ha situacions de conflicte que es generen amb violència armada perquè hi ha cultura de violència, perquè hi ha armes accessibles, perquè hi ha poc interès de la comunitat internacional per prevenir aquests conflictes… tot un seguit de factors i interessos econòmics, però també hi ha una deixadesa, també hi ha el fet de dir “aquesta part del planeta m’és igual”. Al final, llocs on els quals la comunitat internacional es preocupi no n’hi ha tants. A la resta de llocs on no hi ha interessos objectius doncs s’acaba deixant, diguéssim.
Sempre és la mateixa idea, la de “jo vull salvar-me”. Ells vénen amb unes condicions molt precàries i aquí es pensa en què em passarà a mi…
Jordi Armadans: Nosaltres tenim moltes precarietats però globalment mirant el món som uns privilegiats, està clar. És cert que hi ha aquesta por de perdre el que tenim, no? Però aquí hi ha segurament dues coses a dir. La primera és que els nostres avis també van fugir d’una guerra, i els que van fugir van agrair que algú els acollís. I nosaltres, si haguéssim de fugir, també agrairíem molt que algú ens acollís. El sirià que fuig d’Homs és com nosaltres si Barcelona fos assetjada. I un segon element: com que acabem patint les conseqüències d’això, millor que ens activem. La solidaritat no és només acollir els refugiats sinó canviar aquesta situació perquè la gent no se’n va de casa seva perquè vol, la gent se’n va a desgrat i deixa la seva feina, la seva família, les seves amistats. Per tant, evitar que això passi ajudaria a evitar el patiment i a impedir que hi hagi refugiats i desplaçaments forçats.
Els usuaris subscrits poden deixar comentaris.
Vols subscriure't a Proper?