-
LA INICIACIÓ
LA JOVENTUT, LA FORMACIÓ.
Montserrat Catalán: El 1967 començo a estudiar Medicina, però no acabo la carrera perquè arran de participar en el moviment estudiantil començo a sortir a les llistes dels interrogatoris de la policia, i he de deixar la universitat.
Els estudis els recuperaré quinze anys més tard. Som a finals dels 60, amb el maig del 68 i el fes l’amor i no la guerra, el pacifisme i la solidaritat internacional, el final de la guerra del Vietnam, Cuba, Nicaragua, Portugal, Xile… Són anys dedicats a la militància política i al feminisme, treballant a CCOO.
A la universitat, entro en el Sindicat Democràtic d’Estudiants, i d’aquí a organitzacions d’esquerres: el Partit Comunista Revolucionari, el Partit del Treball i el Partit Comunista Internacional. Després, quan vaig a viure a Manresa, formo part del PSUC. Vaig estar a la Federació del Metall de CCOO fins al 1983, fent política i feminisme.
I durant aquests anys neixen els teus dos fills.
Montserrat Catalán: Podria dir que al llarg de la vida he fet coses des de la meva pell cap a fora -amb molta consciència- i des de la meva pell endins, com tenir els meus fills. Els seus naixements m’han regalat els dos moments més feliços de la meva vida. Les seves criances van tenir la meva plena dedicació, tot i que estava plena de contradiccions. La meva joventut, la meva dedicació a la vida social i política, separar-me del seu pare…
No era una mare gens estàndard i pensava que això no era el que una criatura necessita, i molt més si no hi ha una xarxa social al voltant que li doni suport. Em vaig sentir responsable de les mancances que els meus fills van patir per les meves eleccions, sentiment que he compartit amb altres dones que en aquells moments també van triar opcions de vida similars.
La felicitat
Montserrat Catalán: M’agrada assenyalar que sento responsabilitat però no culpa. Crec que la generació dels meus avis va estar marcada intensament per l’esforç, la dels meus pares pel desig de superar un ambient i costums de postguerra feixista, i la meva generació… també la vaig viure amb la necessitat de fer un gran esforç, tenir molt coratge, tenacitat, honradesa… però he de dir que la felicitat em sembla que no l’he coneguda.
A més benestar, més llibertat
Fins i tot als meus fills no m’he atrevit a desitjar-los felicitat, sí que he intentat que poguessin superar les dificultats de la vida i que mantinguessin les il·lusions… Ara als meus nets sí que ja m’atreveixo a desitjar-los la felicitat. És important aquest detall perquè marca l’ideal de plenitud a la vida. Quan coneixem el que és el respecte som més conscients de veure quan hi ha un maltractament, quan sentim l’estimació podem detectar millor la indiferència. A més benestar, més llibertat… més desig de felicitat.
No era una mare gens estàndard i pensava que això no era el que una criatura necessita, i molt més si no hi ha una xarxa social al voltant que li doni suport. Em vaig sentir responsable de les mancances que els meus fills van patir per les meves eleccions, sentiment que he compartit amb altres dones que en aquells moments també van triar opcions de vida similars.
Quan coneixem el que és el respecte som més conscients de veure quan hi ha un maltractament, quan sentim l’estimació podem detectar millor la indiferència. A més benestar, més llibertat… més desig de felicitat.

Els moviments en els quals participo tenen a veure amb la vida. I amb la política també. Comunista de cor, la política és feta per cuidar la vida i perquè totes les persones tinguin el seu lloc. Cuidar la vida des del seu inici.
Com veu, Montserrat Catalán, el feminisme d’aquells anys?
Montserrat Catalán: Creixo en una família en què la meva mare (modista) deixa de treballar fora i es queda a casa. Això és un plus d’autoestima per a l’home que la pot mantenir. La seva cunyada (la meva tieta) també deixa de treballar, i, a més, deixa de cantar a la coral perquè quan anava a assajar li deien: «on ha d’anar una dona casada a aquestes hores de la nit?». Mare i tieta em dirien anys després: «quina sort teniu les dones joves d’ara que podeu seguir sortint de casa, encara que sigui per treballar».
Tot i això, el meu pare m’insistia perquè estudiés i no hagués de dependre econòmicament de ningú. Per al feminisme de l’època era important que les dones aconseguíssim la independència econòmica. És elemental per poder fer un primer alliberament de qui t’ha de mantenir: el pare primer, i el marit després.
Incomprensions i micromasclismes
El feminisme de la meva generació m’ajuda a posar paraules a moltes coses, a entendre el que em passava a mi personalment. Formar part dels moviments feministes em va ajudar a compartir i entendre que les incomprensions i els micromasclismes que patia, i que irritaven els meus sentiments, no eren només cosa meva, eren cosa de moltes.
Ara parlem de micromasclismes i és fàcil saber de què estem parlant. Fa uns anys, expressions com «la noia boja» en un poema, o «no podries ser una mare normal?» tocaven el més profund dels sentiments i et deixaven plena de dubtes, d’ambivalència, de contradiccions.
El masclisme més brutal
Per no parlar del masclisme més brutal: el càstig de l’adulteri per a les dones amb pèrdua de pàtria potestat… Encara ara és «pàtria» i no «màtria», encara queda molt camí…
Llavors, expressions com «el que és personal és polític» o «que la democràcia entri a les llars» estaven, i continuen estant, actualment, plenes de sentit. El feminisme, de manera molt conscient per a unes i més inconscient per a tota la societat, ha fet un gran treball. Durant els anys 70 es van començar a trobar preservatius i pastilles anovulatòries a les farmàcies.
Centres de planificació familiar
Fins llavors les dones, que no els homes, havien d’arribar verges a l’altar i l’única funció del sexe era engendrar tants fills com Déu ens volgués donar. Només fa cinquanta anys d’això.
El feminisme va impulsar els centres de planificació familiar, que han estat decisius perquè ara tinguem anticonceptius a les farmàcies, perquè puguem accedir als mètodes naturals, perquè puguem tenir un coneixement i un reconeixement del nostre cicle menstrual i la nostra sexualitat que ens fa molt més lliures i independents. Avui els cercles de dones són molt més freqüents i habituals i permeten teixir xarxes que reforcen l’autoestima enfront de petites o grans agressions.
El feminisme avança, la llei que condemna l’adulteri se suprimeix, l’avortament també es reconeix, encara que amb més o menys limitacions, les lluites per «a igual treball, igual salari» encara són vigents… Les dones accedeixen àmpliament als estudis, a la universitat, a la vida social i a la política…
El feminisme de la meva generació m’ajuda a posar paraules a moltes coses, a entendre el que em passava a mi personalment. Formar part dels moviments feministes em va ajudar a compartir i entendre que les incomprensions i els micromasclismes que patia -i que irritaven els meus sentiments- no eren només cosa meva, eren cosa de moltes.

I com veus el ressorgiment del feminisme ara? La manifestació del passat 8 de març va marcar una nova etapa.
Montserrat Catalán: Ja han passat quaranta anys des de la Constitució del 78. Les primeres Jornades Catalanes de la Dona se celebren l’any 1976 i el paranimf de la Universitat de Barcelona s’omple de gom a gom. En aquella època, ni quaranta anys havien passat d’haver-se acabat la guerra! Ara han passat quaranta anys més en una societat que -amb les seves contradiccions- viu sense guerres i, encara que s’ha produït un ensopiment de l’explosió social, en el sentit de donar per bo el que hi ha i tenir poc estímul per desenvolupar la creativitat social, està sorgint una altra energia social.
Quan la subsistència està garantida, l’energia humana es dedica a una altra cosa. Hem viscut un temps de confiança col·lectiva en el poder i en els valors establerts pel sistema socioeconòmic i polític patriarcal i capitalista neoliberal en tots els sentits. Ensopiment des del poder, no hi havia expressió de moviment social.
Moviments socials alternatius
Ara, però, hi ha un sector de la població que sent necessitat de desenvolupar la seva creativitat social, són moviments socials alternatius que exigeixen respostes i creen noves realitats, nous valors, noves motivacions… Si la nostra generació va consolidar -amb matisacions- la independència econòmica de les dones, les generacions actuals estan revolucionant la independència emocional, per a mi tan important o més que la primera. I quan ens alliberem de dependències, quan tastem la llibertat, que difícil es fa tornar enrere. Tot aquest tema i el respecte per les criatures requereixen un debat sencer.
Quan la subsistència està garantida, l’energia humana es dedica a una altra cosa. Hem viscut un temps de confiança col·lectiva en el poder i en els valors establerts pel sistema socioeconòmic i polític patriarcal i capitalista neoliberal en tots els sentits. Ensopiment des del poder, no hi havia expressió de moviment social. Ara, però, hi ha un sector de la població que sent necessitat de desenvolupar la seva creativitat social, són moviments socials alternatius que exigeixen respostes i creen noves realitats, nous valors, noves motivacions…
Tornem a mirar enrere. Marxes a Cuba. Potser no t’ho pensaves, però aquest viatge marca una important etapa de vida.
Montserrat Catalán: Militant sincera i convençuda d’esquerres, veia que el sistema social que prometia més equitat i justícia social s’acabava. Volia conèixer-lo des de dins. Per això vaig voler anar a Cuba. No a fer una visita turística, sinó a viure-hi un temps.
Ja era metgessa per la Universitat de Barcelona i vaig trobar la manera de poder anar-hi matriculant-me per fer l’especialitat de Ginecologia. Els seus índexs en salut maternoinfantil parlen d’una alta qualitat en l’assistència -tot i els seus reduïts recursos tecnològics- i de l’elevada capacitació dels seus professionals. Hi vaig aprendre molt, moltíssim. Mai els ho podré agrair prou.
El més important va ser tractar de cuidar al màxim la salut i els processos fisiològics com el part i el naixement, per tal de no desviar-los de la normalitat amb intervencions innecessàries, i estar molt atenta a qualsevol problema que sorgís per atendre’l amb rapidesa de la millor manera possible. D’aquí va néixer o es va consolidar la meva aposta per crear una casa de naixements on les dones i les criatures trobessin el respecte necessari al procés natural de parir i néixer.
Els usuaris subscrits poden deixar comentaris.
Vols subscriure't a Proper?