Pomes d’Alta Muntanya a Escalarre, Pallars Sobirà
Ens va sorprendre trobar aquests camps de poma ecològica en una terra que es dedica principalment a la ramaderia. Unes pomes cruixents i sucoses. Una visita del tot recomanable.
Coordenades
42,6165209 , 1,1377374Ens va sorprendre trobar aquests camps de poma ecològica en una terra que es dedica principalment a la ramaderia. Unes pomes cruixents i sucoses. Una visita del tot recomanable.
Aquest estiu vàrem fer una escapada cap al Pallars Sobirà. No podia ni imaginar que allà pogués haver-hi explotacions de pomes. Fins que en una de les oficines de turisme que vàrem visitar ens van facilitar informació que en parlava. Es tracta d’un fulletó sobre explotacions i productors visitables que podem trobar al Parc Natural de l’Alt Pirineu. La majoria de recomanacions són d’explotacions ramaderes. Per això ens va cridar l’atenció el conreu de pomes d’alta muntanya d’Escalarre.
La vàrem agafar pels pèls. El dia que havíem de tornar cap a casa, amb la sort que la Dolors, que és qui ens va rebre, ens mostrés els seus camps de poma ecològica i ens expliqués el com i el perquè d’aquest cultiu. Tot va començar cercant una alternativa per explotar els camps de la família, que fins llavors s’havien dedicat a la ramaderia. El cultiu de la poma ecològica d’alta muntanya els representava un producte diferent. Amb un valor afegit que els permet oferir un producte de gran qualitat.
En un principi els hagués agradat conrear alguna varietat autòctona del Pallars. Cosa que els va ser impossible. Actualment no hi ha planter suficient d’aquestes espècies. Avui en dia queden poques pomeres que es limiten a ús propi. Produir planter nou suposa un mínim de dos anys per que l’arbre sigui prou madur com per començar-ne l’explotació. Per aquest motiu varen triar quatre varietats del Tirol, que aquí anomenen en base al seu aspecte i color: Roja, Groga, Bruna i Negreta. Cadascuna d’aquestes varietats presenta unes característiques i sabors diferents i són més o menys cruixents o sucoses.
La producció és totalment ecològica amb certificació de CCPAE (Consell Català de la Producció Agrària Ecològica). Això garanteix un respecte per l’entorn natural i un producte més saludable. Es substitueixen els agroquímics per productes naturals i es redueixen al mínim els tractaments fitosanitaris. També es substitueix la fumigació per trampes o xarxes que eviten que els insectes arribin a la planta i els herbicides pel llaurat de la terra.
Per assegurar-se l’èxit van cercar altres productors que ja tinguessin experiència en aquesta mena de conreu i es van incorporar a l’Associació Agrària Ecològica de Poma de Muntanya. La collita tot just comença a finals de setembre i les podrem trobar a la Fira Ecoviure (Manresa) que enguany es celebra els dies 21, 22 i 23 d’octubre. També es poden adquirir d’alguns establiments especialitzats. Una altra manera és organitzar una escapada a Escalarre i comprar-les directament del productor.
Sigui com sigui que compreu les pomes, us recomano de totes totes una visita a aquesta explotació de pomes de muntanya única al Pallars.
Article publicat originalment a Jordi Canals – jordi1915.
Articles
relacionats
Els usuaris subscrits poden deixar comentaris.
Vols subscriure't a Proper?