Enguany l’Organització Mundial del Turisme (OMT) ha declarat el 2017 com l’Any Internacional del Turisme Sostenible per al Desenvolupament.

Aquest any vol fomentar un canvi en les polítiques, les pràctiques d’empresa i el comportament dels consumidors per promoure un sector turístic més sostenible. Es tracta d’una oportunitat única per ampliar la contribució del sector del turisme als tres pilars de la sostenibilitat (econòmic, social i medi ambiental).

L’Any Internacional del Turisme Sostenible per al Desenvolupament posa èmfasi en el paper del turisme en cinc àmbits clau: Creixement econòmic inclusiu i sostenible, inclusió social, ocupació i reducció de la pobresa, ús eficient dels recursos, protecció ambiental i canvi climàtic; valors culturals, diversitat i patrimoni, i la comprensió mútua, pau i seguretat.

Quatre propostes de turisme sostenible

Des de Fent País Cooperativa entenem que practicar “turisme sostenible o responsable” acaba sent una manera de conèixer el territori respectuosa amb les persones i l’entorn, sent conscients de que la responsabilitat es trasllada a què fas durant les vacances, què consumeixes, què visites i, en definitiva, on gastes els teus diners.

A continuació, hem preparat una selecció de propostes que trobareu a les nostres capses regal. Darrere de cadascuna hi ha petites empreses arrelades al territori que generen riquesa real i local al servei de les persones.

Mas la Llum

El Xavier i la Marta van deixar-ho tot i se’n van anar al Matarranya a autoconstruir-se la casa de palla, una casa rural, que també és casa seva, amb elements naturals: bales de palla, fusta, fang i pintures d’argila natural, totalment lliure de tòxics.

El resultat: unes instal·lacions sorprenents i confortables, en una molt bona ubicació, en una zona per descobrir, a un pas dels Ports i molt a prop dels pobles del Matarranya.

La nostra proposta d’estada permet gaudir del seu menjar, amb productes ecològics, i participar en un taller de bioconstrucció.

Sambucus

Darrere el restaurant Sambucus de Manlleu hi ha una cooperativa que cuina amb productes del seu propi hort ecològic. A més, ofereixen oportunitats laborals a persones en situació d’especial dificultat social.

La nostra proposta és de fer-hi un sopar, per descobrir la seva cuina basada en el producte de temporada i proximitat, donant protagonisme a les verdures de producció ecològica pròpia i al producte fresc del mercat.

Celler Mas Llunes

El sector del vi, a Catalunya, ha experimentat una transformació espectacular, els darrers anys. Que d’entrada han millorat notablement la qualitat del seu producte principal, el vi. Però ara li arriba el torn també al turisme relacionat amb aquest món, l’enoturisme.

La nostra proposta en aquest cas, però, és fruit de la tradició vitivinícola familiar de més de 700 anys. Al peu del Paratge Natural de l’Albera neixen els vins Mas Llunes. Podeu gaudir d’una visita al celler i un àpat al restaurant Molí de Vent.

Formatgeria Cal Mateu

A Surp, un poble de només 29 habitants situat al Pallars Sobirà, tres petits projectes s’han unit per poder seguir endavant amb allò que els apassiona. Dues explotacions ramaderes proveeixen de llet la formatgeria Cal Mateu.

Actualització juny del 2019:

Aquesta activitat ja no s’ofereix

Us proposem anar a fer de pastors per un dia acompanyant el ramat i acabar visitant la formatgeria.

A Estac visitareu les explotacions ramaderes de Casa Bernat i Casa Ramon, per veure com es crien les ovelles xisquetes, com s’organitzen, com mengen, com les separen per sortir a aviar, com les “afillen” en tornar… També fareu una sortida amb el pastor acompanyant el ramat i descobrint l’entorn.

A la formatgeria Casa Mateu de Surp us faran una visita guiada. Descobrireu com elaboren els seus formatges i el iogurt d’ovella i aprendreu els seus secrets de producció. Finalment tindreu l’oportunitat de fer un tast dels seus formatges, com ara el formatge d’ovella de pasta tova madurat amb fongs o el formatge tendre d’ovella de pasta premsada.